Video

Video 

På denna sida finns ett stort antal videoinspelningar från arrangemang av Humanisterna Kalmar eller där någon medlem deltagit i samtal/debatt arrangerade av andra. De äldsta är från 2011. De finns i den ordning de är utlagda. 
-
-

Samtal kring boken "Existentiell livssyn - kristen tro?" på Kalmar stadsbibliotek. Mars 2022.

- Videoinspelningen från samtalet mellan Carl Gustaf Olofsson, bokens författare, och kyrkoherde Peter Wänehag finns på plats på youtube sedan mitten på april.

Tid: 1 tim 6 min
Utlagd på Youtube 12 april 2022.
.



.
.

Sekulär andlighet. Ett samtal med Jenny Maria Nilsson. 

- Ett samtal på Zoom onsdagen den 29 april 2021. Jenny Maria Nilsson är kulturjournalist och författare. Hon har medverkat ett flertal gånger i Filosofiska rummet. Hon har skrivit boken  “Albert Camus. Varken offer eller bödel”. Samtalspartner är Carl Gustaf Olofsson, styrelseledamot i Humanisterna Kalmar. Det finns en liten panel med två personer, Piia Posti och Willian Appelqvist. De kommer in efter halva tiden med reflektioner och frågor. 
       Man kan läsa mer om såväl Jenny Maria Nilsson som arrangemanget i bloggpresentationen

Tid: 1 tim 32 min
Utlagd på Youtube 3 maj 2021.
.

.


.

Livet kan vara sjukt jobbigt!
Ett samtal mellan Åsa Kadowaki och Viktor Emlund på Kalmar Stadsbibliotek. 

- Åsa Kadowaki är psykiatriker, KBT-psykoterapeut, uppskattad föreläsare och handledare. Hon är också författare till boken “Svensk sjukvård till vanvett – om patienten bestämmer” (finns att köpa på Bokus och Adlibris). Den 29 januari var hon inbjuden av Humanisterna Kalmar för ett scensamtal. Viktor Emlund är läkare och styrelseledamot i Humanisterna Kalmar.

I samtalets form utforskar de tillståndet i samhället kring frågor som berör vårt psykiska mående, sjukvård, läkarrollen och konsten att ta ansvar för sitt liv. Och inte minst hur de skulle vilja att det såg ut och försöka bena ut hur vi ska ta oss dit.  
Arrangemanget initierades av Humanisterna Kalmar och genomfördes i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och med stöd av ABF Kalmar län. Samtalet ägde rum onsdagen den 29 januari 2020 på scenen mitt i biblioteket. Cirka 95 personer hade hittat dit.

Vi ber om ursäkt för att färdigställandet av videon gick i baklås. Videon blev klar den 30 september 2020. Men det är ett spännande och intressant samtal, därför bättre sent än aödrig.
-
Tid: 1 tim 41 min 17 sek
Utlagd på Youtube 30 septeber 2020
-
 
-
.

Det kulturella djuret.
En förelsäning av Patrik Lindenfors


"Det kulturella djuret  - om människans evolution och tänkandets utveckling" - föreläsning av Patrik Lindernfors, fil. dr. Föreläsningen ägde rum på Kalmar Stadsbibliotek - på scenen mitt i biblioteket.

För några miljoner år sedan tillverkade våra förfäder de första stenverktygen. Sedan hände märkligt lite på två och en halv miljoner år. Det är först de senaste tusentals åren som den teknologiska utvecklingen tagit ett rejält språng. I ”Det kulturella djuret” får du ta del av den senaste forskningen om hjärnan och den informationshantering som är unik för människan, och med vilken vi förändrat både världen och oss själva. Patrik Lindenfors är fil.dr. Och  forskare i biologisk och kulturell evolution vid Stockholms universitet.


Tid: 51 min 45 sek
Utlagd på Youtube 22 mars 2020


.
Arrangemanget genomfördes i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och ABF Kalmar län. Vi ber om ursäkt för en teknisk miss med båda videokamerorna i början. Men ljudet är med.


-
Experiences in Yemen and Sweden - culture and womens right's. with Maha Nasser, journalist from Yemen. 
Torsdagen den 10 oktober hade Humanisterna Kalmar besök av den unga Jemenitiska journalisten Maha Nasser. Hon är fristadsförfattare i Växjö. Arrangemanget var ett samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och genomfördes med stöd av ABF Kalmar Län. 
     Innan huvudarrangemanget genomfördes en intervju i ett rum på Kalmar Stadsbibliotek. Huvudarrangemnaget består av tre delar. Maha Nassers föreläsning, ett samtal på scenen med Frauke Sontber från Humanisterna Kalmar och sist frågor från publiken. Intervjun gjordes av Anders Ingvarsson.  Vi beklagar problem med tekniken.

Maha Nasser is a young woman journalist and programmaker on television and broadcasting from Yemen. Her passion as journalist have been, and is, democracy, women's rights and human rights. When the civil war started there was a hard pressure to choose one of the fighting parts. If you refused to choise, as Maha Nasser, it was very dangerous. Many journalists have been killed. Maha Nasser is “fristadsförfattare” in Växjö since the summer 2018. The talk was initiated of Humanisterna Kalmar in cooperation with K almar Stadsbibliotek and with support from ABF Kalmar Län. We are sorry about the bad focus on one videocam.

Tid: 58 min 33 sek
Utlagd 30 oktober 2019





Intervju med Maha Nasser:
Tid: 10 min 48 sek

-
-
-



Klimat och ändliga resurser - en moralisk fråga?!
Panelsamtal på Kalmar Stadsbibliotek. 

Tid: 1 tim 35 min 44 sek
Utlagd 7 augusti 2019




Måndagen den 4 mars hölls ett panelsamtal på scenen mitt i biblioteket på Kalmar Stadsbibliotek med ovanstående rubrik. Närmre 90 personer var på plats för att lyssna och samtala om detta svåra och laddade ämne. Panelen bestod av Nina Wormbs, fil.dr och teknikhistoriker från KTH i Stockholm, Pella Larsdotter Thiel, ordförande i svenska omställningsnätverket som också jobbar aktivt med naturens rättigheter och  Billy Larsson, fil.dr, psykolog, psykoterapeut och författare. Elin Lönnqvist och Carl Gustaf  Olofsson från Humanisterna Kalmar fungerade som värdar och moderatorer. Arrangemanget var ett initiativ av Humanisterna Kalmar och genomfördes i nära samarbete med Kalmar stadsbibliotek och nätverket Folk och Frö och med stöd av ABF Kalmar län och Linnéuniversitetet. 
Innan samtalet drog igång intervjuades samtliga tre gäster det lilla hörnrum i biblioteket där man har Kalmar fängelse som tydlig bakgrund för den ena videokameran. Intervjuerna blev klara den 10 april. 
Vi beklagar att det tagit lång tid att få videon från panelsamtalet klar! Den kom på plats först den 7 augusti.  Ibland blir det gnissel i maskineriet. 

Intervju med Nina Wormbs: 12 min 39 sek


.


Intervju med Billy Larsson: 11 min 23 sek
.
.
.
.

Intervju med Pella Larsdotter Thiel: 9 min, 48 sek
.

.


Att vara människa i antropocen.
En pubföreläsning av Martin Gren.  

.
I denna pubföreläsning på på Park Hermina i Kalmar måndagen den 21 januari föreläser Martin Gren om jordens utsatthet genom människans verksamhet. Det gäller bland annat klimatförändringar. Men det är många fler faktorer som gjort att geologerna präglat begreppet antropocen. Väldigt grovt innebär det att människans verksamhet i vår tid avsätter spår i de geologiska och biologiska  jordsystemen som kommer att vara avläsbara miljontals år in i framtiden.
Martin Gren är docent i kulturgeografi vid Linnéuniversitetet. Hans forskningsintresse kretsar kring människans möjligheter att hantera sin jordliga tillvarogrund i antropocen.

Det gjordes en intervju innan föreläsningen. Den spelades in i det nybyggda Linnéuniversitetets nya videostudio. Madeleine Ahlgren intervjuade.

Blogg med reflektioner utifrån Martin Grens föreläsning.
"Att vara människa i antropocen. Några tankar utifrån Martin Grens föreläsning"
av Carl Gustaf  Olofsson (28.1.2019). 

Föreläsning av Martin Gren. 
Tid: 52 min 50 sek.
.

.

.


Intervju med Martin Gren:
Tid: 12 min 7 sek.



.


Att tävla mot påven. En pubföreläsning av Ola Nordqvist. 


I denna pubföreläsning på på Park Hermina i Kalmar berättar Ola Nordqvist  om sina erfarenheter från ett tidsbegränsat svenskt projekt med Farmacepter utan gränser för att bekämpa HIV i Uganda. Intressant, underhållande och ödmjukt om stora kulturkrockar. Men det var direkt skrämmande  med hans berättelser om hur katolska kyrkan aktivt försvårar arbetet med att minska spridningen av HIV. Ola Nordqvist är legitimerad apotekare och håller på att doktorera om hur vissa mediciner ökar risken för benskörhet. Föreläsningen hölls den 1 oktober 2018.


Video: 31 min 30 sek






Behöver vi nya sätt att tänka?
Ett samtal om jordens framtid.

Arrangemanget var ett initiativ av Humanisterna Stockholm och Kalmar och genomfördes i ett nära samarbete med Forum Debatt på Kulturhuset i Stockholm. Forum Debatt stod för lokal och marknadsföring. Samtalet genomfördes i Hörsalen tisdagen den 9 oktober 2018. Intresset var över alla förväntningar. Det var fullsatt i Hörsalen, 430 personer var på plats. På grund av det stora intresset bestämde Kulturhuset några dagar innan att sända samtalet live via Facebook. Utöver en mycket bristfällig ljudfil är inspelningen via Facebook den enda dokumentationen.
Dålig video via Facebook.
Dålig ljudfil inspelad med mobiltelefon från publikplats!


Tio minuter innan det började var det fullsatt i Hörsalen! 

Bakgrund.  Den 12 februari hade Humanisterna Kalmar arrangerat ett panelsamtal mellan Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik, och kulturjournalisten Therese Uddenfeldt om klimat, ändliga resurser och hållbara sätt att leva. (Vidoeinspelning hittas längre ner på denna sida!!). I samtal och frågestund vidrördes kort religion, existentiell ytlighet, andlighet, existentiell fördjupning. Rädslan för döden togs upp som något av konsumtionssamhällets motor. Utifrån detta tog idén form om ett fortsatt samtal med avsikt att fokusera på dessa frågor. Av olika skäl blev det Stockholm. Utöver Ulf Danielsson och Therese Uddenfeldt så utvidgades panelen med Pella Larsdotter Thiel, ordförande för den svenska omställningsrörelse och Carl Gustaf Olofsson från Humanisterna Kalmar. Ulf Gustafsson, förbundssekreterare i Humanisterna, var moderator.
Man kan läsa om arrangemanget på Forum Debatt!
Där finns också en länk till en presentation av samtalspanelen. 




God utan Gud! Föreläsning av Anders Hesselbom plus kort intervju. 


Anders Hesselboms föreläsning handlar om moralens grunder. Ju mer vi vet om världen, desto mindre vänder vi oss till tron på övernaturliga makter och heliga skrifter. Mirakler och brinnande buskar dokumenteras sällan numera och många gudstroende bekänner sig till evolutionsläran. Men trots det nya sekulära samhället kvarstår religionens grepp – i moralfrågan. Trots att vi lever i ett av de mest sekulära samhällen på jorden, är det många som slentrianmässigt ger kristendomen äran för den goda grundmoral vi sägs ha. Men hur väl stämmer det?

Anders Hesselblom var en av grundarna av Skeptikerpodden. Numera hörs han främst i podden Radio Houdi. Anders är ordförande för Humanisterna Örebro och flitig debattör.

Föreläsningen hölls fredagen den 13 juli på Park Hermina ett stenkast från Kalmar Slott. .
Intervjun gjordes omedelbart före föreläsningen. Platsen är Kalmar Stadspark mitt emellan Kalmar Slott och Park Hermina. Fredrik Ahlgren, ordförande i Humanisterna Kalmar, intervjuar.

Föreläsning: Längd: 56:20  
Intervju:  Längd: 6:01 


Föreläsning:





Intervju:






Samarbete - människans väg till framgång. Föreläsning av Patrik Lindenfors plus intervju. 


Patrik Lindenfors föreläsning handlar om samarbete som en av livets grundprinciper. Vi är alla byggda av samarbetande delar – gener, celler, organ, neuroner, men också idéer. Även våra samhällen är byggda av samarbetande delar – människor!

Patrik Lindenfors är filosofie doktor i zoologisk ekologi vid Stockholms universitet. Hans forskningsområden täcker bland annat kulturell evolution, däggdjurshjärnans evolution och sexuell dimorfism. Patrik Lindenfors är också ledamot i Humanisternas förbundsstyrelse . Han är flitig debattör och har skrivit flera böcker.

Föreläsningen hölls måndagen den 26 mars. Den var ett initiativ av Humanisterna Kalmar och genomfördes i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och ABF Östra Småland/Öland.

Intervjun gjordes omedelbart före föreläsningen. Platsen är ett arbetsrum på Kalmar Stadsbibliotek.

Föreläsning med frågestund: Längd: 1:18:43  
Intervju med Patrik Lindenfors: Längd: 18:41 


Föreläsning: 




Intervju:






Ett samtal mellan Ulf Danielsson och Therese Uddenfeldt om klimat, miljö, ändliga resurser och ett hållbart sätt att leva. Här finns också två videointervjuer som gjordes innan arrangemanget började.  


Humanisterna Kalmar bjuder här på ett spännande och bitvis utmanande videoinspelat samtal kring stora och svåra samtids- och framtidsfrågor med många trådar. Från kosmologi och kosmiska katastrofer till laddstolpar, från skär himmel till blå, klimat och vårt extrema beroende av fossilt lagrad energi, frågan om vår konsumtion är ett sätt att hantera rädslan för döden, om betydelsen av existentiellt djup för att lyckas mobilisera den kreativitet som behövs för att ta sig an de svåra samtidsproblemen, att livet blir mer spännande om man tar såväl livet som vår globala situation på allvar, behovet av en ny sorts andlighet, problemet med ständig tillväxt och ständigt ökande energikonsumtion. Och som en extra utmaning: Therese Uddenfeldts kontroversiella uppfattning att det förhärskande politiska pratet om "omställning" är en snuttefilt som mest bidrar till att dölja den allvarliga globala problematik det är frågan om.    

120 personer hade hittat till scenen mitt i biblioteket i Kalmar Stadsbibliotek måndagen den 12 februari 2018. Det är den hitintills största publiken för ett arrangemang initierat av Humanisterna Kalmar. Man kan läsa mer om Therese Uddenfeldt och Ulf Danielsson i den blogg som presenterar arrangemanget.  

Arrangemanget var ett initiativ av Humanisterna Kalmar och genomfördes i samarbete med Kalmar stadsbibliotek, Linnéuniversitetet, ABF Östra Småland/Öland, nätverket Folk och Frö och med projektbidrag från Kultur och fritidsnämnden i Kalmar. 
Se också debattartikel i Östra Småland den 12 februari.  

Samtal med frågestund: Längd: 1:37:58 
Intervju med Therese Uddenfeldt: 11:58 
Intervju med Ulf Danielsson: Längd: 9:33 min 

Samtalet 



Två intervjuer. 

Intervjuer med Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik och kosmolog, respektive Therese Uddenfeldt, författare och kulturjournalist. Platsen är ett arbetsrum på Kalmar Stadsbibliotek. De gjordes måndagen den 12 februari omedelbart innan deras samtal om klimat, ändliga resurser och ett långsiktigt hållbart sätt att leva. 

För vidare information om arrangemanget se blogg!


Intervju med Therese Uddenfeldt 
Intervjuare: Fredrik Ahlgren. 
Längd: 11:58 min

.
Intervju med Ulf Danielsson
Intervjuare: Carl Gustaf Olofsson
Längd: 9:33 min.







Gudlös etik. Föreläsning av Birgitta Forsman. 


Måndagen den 4 december 2017 föreläste Birgitta Forsman, fil dr med vetenskapsteori och forskningsetik som specialiteter, om Gudlös etik. "Gudlös etik" är också rubriken på en av hennes böcker. Den kom ut på Fri Tanke Förlag 2011. För närmre presentation av Birgitta Forsman se presentationen av arrangemanget här på bloggen. Föreläsningen hölls på vår ordinarie månadspub - första måndagen i månaden - på Park Hermina och med stöd av ABF Östra Småland/Öland. Det innebar att vi började kl 17 som vanligt med att prata, äta och dricka öl - eller annat. Kl 18 började föreläsningsdelen. Introduktion, föreläsning  och efterföljande frågestund tog 60 minuter. PS. Lite olika sorters strul har gjort att den definitiva versionen kommit på plats först i mitten på februari 2018. DS. 

Längd: 23 min



.


Sekulär andlighet - nonsens eller något viktigt? Föreläsning av Cathrine Felix plus intervju. 


Torsdagen den 16 november hade vi filosofen Cathrine Felix som gäst i ett samarrangemang med Kalmar Stadsbibliotek och ABF Östra Småland/Öland (se vidare). Platsen var föreläsningsscenen mitt i biblioteket. Innan föreläsningen intervjuade vi Cathrine Felix. Madeleine Ahlgren sköter intervjun. Intervjun är nu klar. Föreläsningen dröjer några dagar till (20.11.2017). Tyvärr har vi upptäckt problem med kvaliteten på videoinspelningen. Men vi har en bra ljudinspelning. 
Intervju: 10:40 
Föreläsning i podformat för lyssning: Tyvärr blev det en allvarlig miss i videomaterialet. Därför blir det ingen video. Men vi har en bra ljudinspelning. Den kan man med fördel ladda ner på sin mobil och lyssna på när det passar. Man kan naturligtvis även lyssna via datorn. Podfilen innehåller såväl föreläsning som efterföljande samtals- och frågestund. Föreläsningen är ca 40 minuter och efterföljande samtal ungefär lika långt.

Podfil: Längd 1:17, storlek 53 MB. Ladda ner/öppna

Intervju:


y





Einstein - troende, agnostiker eller ateist.  Föreläsning av Per Sundgren - plus intervju. 


I en essä 1930 uttryckte Einstein sin förbundenhet med vad han kallade kosmisk religiostitet. Han tog samtidigt avstånd från religiositet som byggde på föreställningar om en personlig gud. Då väckte Einsteins syn hård kritik från etablerade teologer. De senaste årtiondena har Einstein ofta lyfts fram som ett stöd för traditionell religiositet. Per Sundgren ger i föreläsningen ett initierat perspektiv på Einsteins syn på religion och religiositet. Föreläsningen ägde rum i Kalmar Stadsbibliotek. 

Per Sundgren har doktorerat i idéhistoria på en avhandling om kulturen och arbetarrörelsen på Södertörns Högskola. Han är lärare i botten och har varit kulturborgarråd i Stockholm för Vänsterpartiet. Han är ordförande för Stiftelsen Jämlikhetsfonden.

Innan föreläsningen intervjuade Humanisterna Kalmar Per Sundgren. Madeleine Ahlgren skötte intervjun. I slutdelen av intervjun finns ett rejält avsnitt om Jämlikhetsfonden som instiftats av Per Sundgren för egna pengar och i samarbete med tankesmedjan Katalys.

Längd: Intervjun: 14:45 minuter
Längd: Föredrag: 34:55 minuter. 

Föreläsning: 



.

Intervju:




.


Fåglar - mer än bara dinosaurier.  Föreläsning av Pav Johnsson 


En öppen föreläsning av Pav Johnsson, ornitolog och lärare på Ölands Folkhögskola. Pav är känd för sin medverkan i SVT:s ornitologiska äventyrsprogram "Det stora fågeläventyret" våren 2017. Föreläsningen spelades in i biblioteket på Kalmar konstmuseum i samband med Humanisterna Kalmars årsmöte den 12 mars 2017.




.


Kan akupunktur sticka hål på min aura?
Föreläsning av professor Dan Larhammar den 12 maj 2016 


I föreläsningen granskar professor Dan Larhammar ett antal alternativmedicinska metoder och jämför dom med den vetenskapsbaserade sjukvården.

Dan Larhammar är professor vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet. Han är ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin. Hans forskning rör hormoner och signalämnen i hjärnan som bland annat styr aptit.

Han har ett starkt intresse för information om forskning och forskningsresultat och har särskilt ägnat sig åt att bemöta pseudovetenskap. Han är styrelseledamnot i föreningen Vetenskap och Folkbildning sedan 1997 och var dess ordförande 1998-2004.

Föreläsningen arrangerades i samarbete med ABF Östra Småland/Öland och Linnéuniversitetet.
Längd: Föredrag och frågestund: 1:13  tim/minuter. 




-


Boksamtal om dödshjälp med Inga-Lisa Sangregorio
på Kalmar stadsbibliotek den 12 april 2016 


Författaren och journalisten Inga-Lisa Sangregorios bok "Den sista friheten. Om rätten till vår död" (Fri Tanke Förlag) kom ut i slutet på januari. Den har fått stor uppmärksamhet i media. Se vidare blogg!

Såhär berättar Inga-Lisa Sangregorio om boken och vad som drivit henne att skriva:
- När jag började skriva boken var det utifrån min egen situation som cancerdrabbad och de många fruktlösa timmar jag grubblat på hur jag skulle kunna avsluta livet om behandlingarna misslyckades och bara lidande återstår. Men ju mer jag satt mig in i ämnet och ju fler vittnesbörd jag tagit del av desto argare har jag blivit. Det är faktiskt inte rimligt att människor omyndigförklaras på sin dödsbädd och tvingas till ett plågsamt och förnedrande slut på livet.

Innan framträdandet i biblioteket intervjuades Inga-Lisa Sangregorio av Madeleine Ahlgren.

Längd: Intervjun: 14;48 minuter
Längd: Föredrag: 32:47 minuter. 
-

Föredrag: 


-
-

Intervju:



-


Föredrag av Cecilia Jonsson på Humanisterna Kalmars årsmöte i mars 2016. 


Rubrik: Humanisterna för öppenhet, tolerans och religionsfrihet

Som vanligt inleddes årsmötet med ett föredrag som är öppet även för icke-medlemmar. Föredraget hölls i år av Cecilia Jonsson. Hon är ledamot i Humanisternas förbundsstyrelse och fil. dr i socialt arbete på Linnéuniversitetet i Växjö. Hon har forskat kring drivkrafter och ramar för biståndsarbete både i nutid och vad gäller första generationens biståndsarbetare i slutet på 1960-talet och början av 1970-talet. Hon är också intresserad av kunskapsfilosofi och kritiskt tänkande och hur dessa kvaliteter kan odlas eller misskötas. Föredraget hölls i biblioteket på Kalmar Konstmuseum söndagen den 13 mars 2016.  Längd: 14.55





-


Intervju och föreläsning med professor Staffan Bergström.

Den 10 december 2015 höll Staffan Bergström en föreläsningen med rubriken "Aktiv dödshjälp vid obotlig sjukdom - varför straffbart i Sverige?". Staffan Bergström är professor emeritus och har en stor del av sitt yrkesverksamma liv arbetat med mödravård och reproduktiv hälsa i tredje världen. För detta tilldelades han 2010 Hedeniuspriset. Innan föreläsningen passade Humanisterna Kalmar på att intervjua Staffan Bergström. Fredrik Ahlgren är intervjuare.
PS. Tisdagen den 12 april 2016 följer vi upp Staffan Bergströms föreläsning med ett föredrag och samtal med Inga-Lisa Sangregorio utifrån henne då nyutkomna bok "Den sista friheten. Om rätten till vår död". Plats: Kalmar Stadsbibliotek, Tid: kl 18. Se vidare!

Längd: Intervjun: 16;47 minuter
Längd: Föreläsning: 50:22 minuter.
Nytt koncept. Powerpoint - 52 rutor - synkad med videon i två parallella fönster. Det är mycket pedagogiskt och lätt att följa. Det är en webbplats som heter www.zentation.com som bjuder på denna finnes. Och det är vår videoredigerare Henrik Brosenius som hittat och fixat.
-
Intervju:


-
-
Föreläsning:

-
-
-

Intervju med magikern och showartisten John Houdi

I samband med en show på Stufvenäs gästgiveri utanför Kalmar så bjöd Humanisterna Kalmar in John Houdi till en lunchpub lördagen den 28 november 2015 - och dessförinnan en intervju. Platsen för intervjun är högst upp i "kommandotornet" på Sjöfartshögskolan med fint ljus och en fantastisk vy över Kalmar slott och Kalmarsund. Intervjun är gjord av Fredrik Ahlgren. Henrik Brosenius har som vanligt hållit i det tekniska och fixat redigeringen.
Längd: 37 minuter.



-

Språk, medvetande och icke-materiell verklighet. Ateistiska perspektiv.

Ett samtal mellan tre skärvor av kosmos i form av professorerna Åsa Wikforss (teoretisk filosofi - språk och medvetandeteorier), Ulf Danielsson (teoretisk fysik - kosmologi och strängteori) och Ingvar Johansson (teoretisk filosofi - ontologi och vetenskapsfilosofi). De tre professorerna presenteras på bloggen om arrangemanget. Innan samtalet i Kalmar Stadsbibliotek videointervjuades dom var för sig av Madeleine Ahlgren. Bra intervjuer, ett intressant och stimulerande samtal och en väldigt lyckad kväll. Det var över 90 personer på plats i Kalmar Stadsbibliotek och lyssnade denna måndagkväll den 19 oktober 2015. Arrangemanget var Humanisterna Kalmars initiativ och genomfördes i samarbete med Kalmar Stadsbibliotek och ABF Östra Småland/Öland. Se vidare blogg från den 28 oktober.

Intervju med Åsa Wikforss: 11 min 20 sek.
Intervju med Ingvar Johansson: 13 min 35 sek.
Intervju med Ulf Danielsson: 15 min 38 sek.
Samtalet: 1 tim 32 min.

Samtalet: 
-
-



Tre intervjuer: 



-



-


-


Vad händer när en ateist dör?
Intervju och föreläsning med Mikael Göransson.

Två videos med Mikael Göransson, tidigare ordförande i Humanisterna (på den tiden det hette Human-Etiska förbundet). Han började med bogerliga - humanistiska - ceremonier 1995. Han är idag en av de flitigaste och mest erfarna borgerliga officianterna i landet. Han har officierat vid närmare 1300 barnvälkomnanden, vigslar och begravningar. Han har medverkat i ”Den svenska högtidsboken” som utkom år 2000 och som används som stöd för humanistiska ceremonier med förslag på texter och sånger. Innan föreläsningen tisdagen den 22 september gjordes en intervju med Madeleine Ahlgren som intervjuare. För den som undrar är platsen högst upp  i tornet - kommandobryggan - på Sjöfartshögskolan.

Längd: Intervjun: ca 12 minuter
Längd: Föreläsningen: 1 timma och 6 minuter.

Intervju:




Föreläsning:





-

Att växa upp i en sekt. Och att lämna den.
Intervju och föreläsning med Vera Lanängen. 


Vera Lanängen växte upp inom Jehovas Vittne. Hon döptes när hon var 13 och blev då ett aktivt Jehovas Vittne. Efter en tuff process bröt hon upp när hon var 20 år. Hon arbetar sedan några år för Hjälpkällan som ger stöd åt personer som brutit upp från sekter och täta religiösa miljöer eller funderar på att bryta upp. När föredraget hölls lördagen den 13 juni 2015 hade hon just blivit klar med sin socionomexemanen.
Längd: Intervjun: ca 12 minuter
Längd: Föreläsningen: ca 49 minuter
-
Madeleine Ahlgren, Humanisterna Kalmar, intervjuar Vera Lanängen. Platsen för såväl intervju som föreläsning är Hanssons Krog på Väster Långgatan i Kalmar.



Vera Lanängens föreläsning på Hanssons Krog i Kalmar lördagen den 13 juni 2015.


-

-
Mat som livsåskådning.

Intervju och föreläsning med Håkan Andersson


Som inledning på Humanisterna Kalmars årsmöte den 8 mars 2015 på Kalmar konstmuseum hölls en öppen föreläsning av Håkan Andersson, lektor på Linnéuniversitetet. Hans specialitet är nutrition. Innan föreläsningen intervjuades han av Madeleine Ahlgren. Både intervju och föreläsning videofilmades.
Längd: Intervjun: ca 11 minuter
Längd: Föreläsningen: ca 45 minuter

Intervju.


-

Föreläsning





Filosofins dag 2014 på Byteatern i Kalmar

Filosofins dag 2014 uppmärksammades i Kalmar i ett arrangemang av Humanisterna Kalmar i samarbete med Byteatern och ABF Östra Småland/Öland. Filosofins dag instiftades 2005 av Unesco. Syftet var att uppmärksamma den filosofiska reflektionens betydelse för att förbättra förutsättningarna för tolerans, dialog och samarbete. Unesco betonar betydelsen av att unga människor tillägnar sig de filosofiska verktygen under skoltiden.

I arrangemanget på Byteatern hölls tre inledningar som videofilmades.  Carl Gustaf Olofsson, Humanisterna Kalmar, inleder med att presentera Filosofins dag. Sedan håller Aina Hagberg, betendevetare, kurator och folkhögskolelärare, ett föredrag om moralutveckling – och berör även kort Lions Quest. Sist talar Anna-Greta Larsson, teaterpedagog, om Byteaterns uppföljning av barnteaterföreställningar med vad som kort kan kallas filosofiska samtal. Sedan diskuterades filosofins möjligheter och begränsningar. Videon blev utlagd den 27 januari 2015.
Längd: 50 minuter.






"Tokiga bibelord"
Intervju med Jakob Ståhle

Den 1 december 2014 arrangerade Humanisterna Kalmar en pubföreläsning på Pipes of Scotland med Jakob Ståhle som under hösten kom ut med boken "Tokiga bibelord" på både engelska och svenska. Innan föreläsningen passade vi på att intervjua honom. Madeleine Ahlgren sköter intervjun. Henrik Brosenius och Carl Gustaf Olofsson sköter tekniken. Henrik har sedan redigerat. Vi beklagar att det kommit med alltför mycket av slammer från puben. Men rösterna hörs bra.

Att på detta sätt intervjua inbjudna föredragshållare före eller efter är ett nytt koncept som gett mersmak. Men vi ska framöver försöka undvika störande bakgrundsljud så långt som möjligt.





Humanisterna Kalmars skoldag - fem videos.
Tema: Utbildning - Barn i sekter - Kyrkan i skolan

Den 18 oktober 2014 arrangerade Humanisterna Kalmar en skoldag. Det var ett späckat program med tre inbjudna gästföreläsare. Vera Lanängen från Hjälpkällan som stödjer människor som lämnat sekter, Linda Strand Lundberg, ordförande i Vetenskap och Folkbildning - VoF - och Camilla Grepe, redaktör för den utmärkta tidskriften Bright och flitig och kunnig debattör kring kyrkans roll  i skolan. Men arrangemanget började med att Fredrik Ahlgren och Erik Cederberg från Humanisterna Kalmar gjorde en kort variant av sin skolpresentation avsedd för gymnasiet.

Lördageftermiddagen i Sjöfartshögskolans Aula avslutades med att gästföreläsarna satt i en samtalspanel där publiken kunde ställa frågor. Niklas Cedergren var moderator i denna avslutande del. Humanisterna Kalmars ordförande, Nina Martinsen, introducerar föreläsarna och sköter mellanspelen. Allt videofilmades. Det är uppdelat i fem videoinspelningar.


Skoldagen video 1: Humanism i skolan. 
Fredrik Ahlgren och Erik Cederberg berättar om Humanisterna Kalmars presentation av Humanisterna i skolan. De håller en komprimerad variant av den skolpresentation som i skarpt läge i skolan tar ungefär 40 minuter. Alla gymnasier och grundskolor som vill låta sina elever bekanta sig med Humanisterna och vår livssyn är välkomna att höra av sig.
Längd: 13 minuter.






Skoldagen video 2: Vera Lanängen.    
Vera Lanängen kommer från Hjälpkällan - en organisation som erbjuder hjälp och stöd till personer som vill, eller har, lämnat en sekt. Hon har själv sin bakgrund i Jehovas Vittnen som hon lämnade när hon var 19 år. Hon föreläser om "Sektbarn i skolan - Situation och konsekvenser".
Längd: 49 minuter.






Skoldagen video 3: Linda Strand Lundberg.    
Linda Strand Lundberg är ordförande för föreningen Vetenskap och Folkbildning som i över 30 år har motverkat pseudovetenskap och uppmuntrat till kritiskt tänkande. "Vägen till högre utbildning" är titeln på hennes föredrag.
Längd: 51 minuter.






Skoldagen video 4: Camilla Grepe.    
Camilla Grepe är redaktör för debattmagasinet Bright och en flitig debattör i frågan om kyrkans roll inom skolvärlden. Rubriken på hennes föredrag är "Skolkyrkan - urgammal tradition eller desperat marknadsföring?" Hon har även en blogg.
Längd: 58 minuter.





Skoldagen video 5: Samtalspanel med föreläsarna.    
Arrangemanget avslutades med ett panelsamtal och publikfrågor. I samtalspanelen sitter Vera Lanängen, Linda Strand Lundberg och Camilla Grepe. Niklas Cedergren är moderator.
Längd: 23:30








Hedendom för humanister. 

Föreläsning av Andreas Creutz.
Fanns det någon moral innan Kristus? 
Hur kan tankesätt från hedendomen komma till nytta och vara relevant för en sekulariserad människa av idag? Om nordisk hedendom som kult och kultur.

Andreas Creutz hoppade av sin prästutbildning och nu jobbar som begravningsentreprenör. Han ägnar en stor del av sin fritid åt sekulär hedendom, litteratur och att leta fornlämningar. Han har under de senaste åren gjort sig ett namn inom skeptikerrörelsen och som religionsdebattör. Han är en flitig skribent för debattmagasinet Bright. Han driver bloggen litterature connoisseur där han skriver texter "om texter". 

Längd: 60 min.





Därför har kreationisterna fel! 

Föredrag av Mattias Larsson, docent i kemisk ekologi på SLU Alnarp. Det hölls på Sjöfartshögskolan i Kalmar den 5 maj 2014. Mattias Larsson forskar kring evolutionen av luktförmågan hos insekter. Han föreläser om varför det är evolutionsteorin och inte kreationismen som har vetenskapens stöd. Vi beklagar ljudet. Det blev sämre än vanligt på grund av att direktupptagningen via anläggningen inte fungerade och att ljudinspelaren för reservljudet inte var optimalt placerad. Det bristfälliga ljudet har gjort att vi inte tagit med publikfrågorna. 

Längd: 60 min.




Bakgrunden till arrangemanget var den kreationistiska Skapelsekonferens som arrangerades av Adventkyrkan i Kalmar den 2 – 4 maj. När arrangemanget annonserades i början på februari erbjöd Mattias Larsson arrangörerna att hålla ett föredrag inom ramen för konferensen. Men han fick då svaret att programmet redan var fullt. När vi fick vetskap om detta erbjöd vi Mattias Larsson att hålla en föreläsning i Humanisterna Kalmars regi utifrån samma grundtema som i hans erbjudandet till Adventkyrkan. Kort sagt: om evolutionsteorins vetenskapliga styrka.

Mattias Larsson har lång erfarenhet av att argumentera med evolutionskritiker, Intelligent Design-förespråkare och bibliska ungjordskreationister. Se vidare på hans blogg!
"Evolutionen en myt - skulle inte tro det!"
"Förväntningar på vetenskaplighet"
"Erik Schermans slingrande bland sedimentvarv och radioisotoper"



Om Humanismen - med internationella utblickar. 

Föredrag av Staffan Gunnarson på Humanisterna Kalmars årsmöte den 9 mars 2014. Staffan har varit aktiv i Humanisterna (och Human-Etiska förbundet som det hette innan namnbytet år 2000) på olika nivåer sedan mer än 25 år. Han är vice ordförande i Europeiska Humanistfederationen.

Längd: 1 tim. 14 min. Publiken kommer in vid 54:30. 


 



2013.

Religionen i politiken och politiken i religionen.

Föredrag av Christer Sturmark, ordförande i Förbundet Humanisterna och bokförläggare för Fri Tanke Förlag. Föredraget hölls i Sjöfartshögskolans aula onsdagen den 27 november 2013. Längd: 1 tim 9 min. 

Publiken kommen in: 43:50 


Ateismfilosofi - Vad är det? Behövs den? 

Föredrag av Ingvar Johansson, professor emeritus i teoretisk filosofi. Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linneuniversitetet, är samtalspartner. Arrangemanget genomfördes i samarbete med Kalmar konstmuseum och med stöd av ABF Östra Småland. Videon spelades in den 16 oktober 2013. Längd: 1 tim 50 min. 

Föreläsningen börjar: 6:21
Per Bauhn kommer in: 43:11
Publiken: 1:13:15 



Ateism - en öppen föreläsning 

Föredrag och frågestund med Anders Hesselblom. Arrangemang av Humanisterna Kalmar. Johan Signert är moderator. Arrangemanget hölls i aulan på Sjöfartshögskolan i Kalmar lördagen den 25 maj. Videon blev klar den 30 maj. Henrik Brosenius har fixat redigeringen.
Frågestunden börjar vid 1:07:00.
Längd: 1 tim 57 min.






  

Sekulär andlighet - finns den?

Seminarie på ABF Sveavägen i Stockholm i arrangemang av Humanisterna Stockholm. Carl Gustaf Olofsson, styrelseledamot i Humanisterna Kalmar, höll föredrag. Sören Holst, kärnfysiker och aktiv i Humanisterna Stockholm, var samtalspartner och moderator. Seminariet hölls den 27 mars 2013 och videofilmades. Det finns även podfil och manus som hittas på "Gustafs videoblogg". Där finns också några kommentarer och funderingar kring kvällen. 







Gemenskapens baksida

Föredrag av Per Dannefjord, lektor i sociologi vid Linnéuniversitetet och ledamot i Förbundet Humanisternas förbundsstyrelse. Det hölls som ett öppet föredrag i samband med Humanisterna Kalmars årsmöte den 17 februari 2013. Platsen är det vackra biblioteket på Kalmar konstmuseum. Videon är utlagd den 21 februari.  






 2012


Det existentiella samtalet i vardag och vård 

Föredrag och frågestunde med praxisfilosofen Tulsa Jansson. Plats: Kalmar Konstmuseums bibliotek den 10 oktober 2012. Videoinspelningen är producerad av Humanisterna Kalmar och har redigerats av Henrik Brosenius. Den kom ut på YouTube tisdagen den 16 oktober. Bakgrundsinformation med lästips och länkade artiklar om och med Tulsa Jansson finns på en blogg från den 1 september.
Längd: 84 minuter






Därför är jag medlem i Humanisterna. Två korta apelltal. 


Carl Gustaf Olofsson på Humanisterna Kalmars årsmötet i februari 2012.
Längd: 4 minuter





Helena Modin på Humanisterna Kalmars årsmötet i februari 2012.
Längd: 5:28 minuter.






2011.



Finns Gud?

Debatt i Adventkyrkan den 27 augusti 2011 mellan pastor Vesa Annala och Carl Gustaf Olofsson, Humanisterna Kalmar.. Den länkade videon innehåller båda inledningsanförandena och är 54 minuter. Om man googlar "finns gud kalmar" så hittar man debatten också. Det är 15-minuters avsnitt som börjar med nr 5.






Jesu uppståndelse - en historisk händelse eller en passionshistoria? 

Debatt i Adventkyrkan  den 10 december 2011 mellan pastor Vesa Annala och Carl Gustaf Olofsson, Humanisterna Kalmar.
Längd: 99 minuter.







Förbundets videoarkiv


Humanisterna har numera ett ganska stort videoarkiv med föredrag och debatter. 
Det hittas via denna länk!


Aktuellt


"Varför finns det någonting?" Panelsamtal efter professor Lawrence Krauss föreläsning. Programledare Christer Sturmark. Panel: Bengt Gustafsson, professor i astrofysik, Åsa Wikfors, professor i teoretisk filosofi; Stefan Gustavsson, evangelikal teolog, CREDO-akademin, Ulrika Engström, vetenskapsjournalist. Sändes den 16 april 2013 (kvar till 1.7.2018.).

"Vad är liv?". Pi-samtal, del 2, på Kunskapskanalen. Programledare: Christer Sturmark. Panel: PC Jersild, författare; Nathalie von der Lehr, vetenskapsjournalist; Örjan Carlborg, professor i beräkningsorienterad genetik vi SLU i Uppsala. Sändes den 22 april 2013 (kvar till 1.7.2018.)

"Medvetandets mysterium". Pi-samtal, del 1, på Kunskapskanalen. Programledare: Christer Sturmark. Panel: Sören Holst, kvantfysiker; Åsa Wikfors, professor i teoretisk filosofi; Maria Lindskog, forskare i cellbiologi på Karolinska institutet. Sändes den 15 april 2013 (kvar till 1.7.2018.).

UR Play - Samtiden. "Richard Dawkins om verklighetens magi" med introduktion av professor Staffan Ulfstrand. Inspelat i september 2012. Arrangemang av Fri Tanke förlag.